Webmaster Forum Platformu

Webmaster Forumu

Webmaster tools, Google Webmaster, Adsense, SEO, Domain, Hosting Hakkında Bilgilere ulaşmak için forumumuza kaydolarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Kayıt Ol
Dark Web Haber Açıldı DarkWeb Haber Türkiye' nin en tarafsız Haber sitesi / Aynı zamanda Dünyanın en aktif WebMaster Forumu R10'u ziyaret ederek bu büyük toplulukta yer alabilirsiniz.

DBMS Yazılımı Nedir? DBMS Yazılımının İsimleri ve Özellikleri

veritabanı nedir? Ve DBMS nedir? Farklı makaleler aracılığıyla size onlar hakkında eksiksiz bilgi verdik. Bugün veritabanı yönetim sistemi yazılımı hakkında konuşacağız. DBMS yazılımının ne olduğunu ve özelliklerinin neler olduğunu detaylı olarak tartışacağız. Herhangi bir veritabanını yönetmek için DBMS yazılımına ihtiyacımız var. Bugün size web geliştirme ve yazılım geliştirme alanında kullanılan bazı popüler DBMS yazılımlarının isimlerini anlatacağız.

DBMS Yazılımı Nedir?​

Bildiğiniz gibi tüm verilerin bir tablo formatında tutulduğu verileri bilgisayar sisteminde veya sunucusunda depolamak için veritabanı kullanmamız gerekiyor. Veri ekleme, güncelleme, silme gibi birçok işlem bu veri tabanlarında yapılmaktadır. Bütün bu işler DBMS yazılımı yardımıyla yapılır.

Veritabanına erişim ve oradan veri çıkarılması veya verilerin saklanması sadece bu VTYS yazılımı ile yapılır. Bu yazılım, veritabanı ve uygulama arasında bir arayüz görevi görür. Herhangi bir web uygulaması , yazılım, mobil uygulama vb. kullandığınızda, tüm veriler ve bilgiler veritabanının kendisinden gelir ve bazı DBMS yazılımları uygulamalarınız ile veritabanınız arasında çalışır.

DBMS Yazılımının Özellikleri​

Gerçek Dünya Varlığı: Bir veritabanı yönetim sistemi, kuruluşun gereksinimlerine göre her türlü veriyi depolayabilir. İsimler, adresler, numaralar ile sınırlı değildir. Gerçek dünyada bulunan her türlü veri, DBMS yazılımı yardımıyla veri tabanında saklanabilir.

ASİT Özellikleri: Bir DBMS yazılımı yardımıyla, veritabanı yönetiminde Atomisite, Tutarlılık, İzolasyon ve Dayanıklılık gibi ACID özellikleri uygulanabilir.

Veri Fazlalığını Azaltır: DBMS yazılımı, veri fazlalığını, yani veri tabanında herhangi bir sebep olmaksızın tekrarlanan veri tekrarını azaltan normalizasyon kurallarına uyar.


Veri Bütünlüğü : Bu, bir veritabanı yönetim sisteminin en önemli özelliklerinden biridir. Veri bütünlüğü, veritabanı sisteminin kalitesini ve güvenilirliğini sağlar. Veritabanına yetkisiz erişimi engeller ve daha güvenli hale getirir.

Yedekleme ve Kurtarma Tesisi: Veritabanı Arızası gibi bir sorun geldiğinde, o anda yedekleme ve kurtarmaya ihtiyacımız var. Böyle bir zamanda veriler kurtarılamazsa büyük bir kayıp olabilir. DBMS yazılımının özelliği, yedekleme ve kurtarma olanağı sağlamasıdır.

SQL ( Structured Query Language ): SQL, sorgular oluşturarak ve ekleme, güncelleme, silme gibi görevleri gerçekleştirerek veritabanına erişim sağlayan bir dildir, hemen hemen her DBMS yazılımı SQL'i destekler.

Çoklu Kullanıcı: DBMS yazılımı, birden fazla kullanıcının veritabanını yönetmesine izin verir. Birden fazla kullanıcının herhangi bir güçlük çekmeden aynı anda çalışmasına yardımcı olur.

İşlemler : Bu, herhangi bir işlemin tam veya eksik olmasını ancak eksik olmamasını sağlayan çok önemli bir VTYS özelliğidir. Örneğin, bir hesaba para aktarırsanız, işlem başarısız veya başarılı olabilir, ancak paranın yarısı aktarılmaz.

DBMS Yazılımının İsimleri​

Bir çok DBMS yazılımı olmasına rağmen burada sadece popüler olan 10 DBMS yazılımının isimlerini ve bunlarla ilgili bazı bilgileri vereceğiz. Bunlar en çok kullanılan DBMS yazılımlarıdır.

1. Oracle RDBMS

Oracle Database en yaygın kullanılan nesne-ilişkisel veritabanı yönetim yazılımıdır. Bu aracın en son sürümü, c'nin bulut bilişim anlamına geldiği 12c'dir . Windows, Unix ve Linux platformlarında çalışır.


2. MySQL

MySQL, en çok kullanılan başka bir açık kaynaklı ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). MySQL, Google, Facebook, Adobe gibi dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen kuruluşlarının çoğu tarafından kullanılmaktadır. WordPress , blogunu depolamak için MySQL veritabanı yönetim sistemini kullanır .

3. Microsoft'un SQL Sunucusu​

Microsoft SQL Server ("SQL Server"), Microsoft Corporation tarafından geliştirilen en popüler RDBMS yazılımlarından biridir. SQL Server, C++, C#, Delphi, JavaScript (Node.js), PHP ve Visual Basic dahil olmak üzere birçok bilgisayar programlama dilini destekler . SQL Server, Linux ve Windows işletim sistemlerinde çalışır.

4. PostgreSQL​

PostgreSQL ücretsiz, açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Başlangıçta, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde geliştirilen Ingres veritabanının halefi olarak geliştirildi. PostgreSQL, Uber, Netflix ve Instagram gibi birçok büyük şirket tarafından kullanılmaktadır. PostgreSQL, sözdizimi ve işlevlerde küçük değişikliklerle SQL standartlarını destekler.

5. MonoDB​

MongoDB, açık kaynak kodlu, NoSQL, belge odaklı bir veritabanı yönetim sistemidir. MongoDB Inc. Bulut, veritabanı hizmetleriyle birlikte ticari desteği kolaylaştırır. Bu belge odaklı veritabanı yazılımı, genellikle büyük miktarda veriyi depolamak için kullanılır. ActionScript, C, C#, C++, Java ve JavaScript gibi programlama dillerini destekler . Linux, OS X, Solaris ve Windows işletim sistemlerini destekler.

6. Kırmızılar​

Redis'in tam biçimi Uzak Sözlük Sunucusu'dur. İlişkisel bir veritabanı değil, ilişkisel olmayan bir veritabanı sistemidir. Redis, diziler, listeler, sözlükler (hash'ler), kümeler gibi temel veri türleri programlama dillerine benzediği için genellikle veri yapısı sunucusu olarak adlandırılır. Ayrıca yaklaşık sayma, coğrafi konum ve akış işleme için birçok başka veri türü ve özelliği sağlar.

7. IBM Db2​

DB2, IBM tarafından tasarlanmış bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). DB2, verileri analiz etmek, depolamak ve almak için tasarlanmıştır. ile nesne yönelimli özellikleri ve ilişkisel olmayan yapıları destekler .

8. Elastik arama​

Elasticsearch, metinsel, sayısal, coğrafi, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler gibi her türlü veriyi destekleyen dağıtılmış, ücretsiz ve açık bir arama ve analiz motorudur. Elasticsearch, Apache Lucene Kitaplığını temel alır. Elasticsearch, Shay Banon tarafından tasarlanan Compass adlı arama motorunun halefidir.


Microsoft Erişimi​

Microsoft Access, ilişkisel Microsoft Jet veritabanı motorunu bir grafik kullanıcı arabirimi ve yazılım geliştirme araçlarıyla birleştiren bir veritabanı yönetim sistemidir. Windows işletim sisteminde çalışır.

SQLite​

SQLite, C dilinde yazılmış ücretsiz, açık kaynaklı bir veritabanı motorudur . Diğer birçok veritabanı yönetim sisteminin aksine, SQLite bir istemci-sunucu veritabanı motoru değildir. Bitiş programında gömülüdür. SQLite genellikle PostgreSQL sözdizimini izler. Çoğunlukla cep telefonları için bir veritabanı sistemi olarak kullanılır.
 
Katılım
28 Tem 2022
Mesajlar
15
Tepkime puanı
2
Puanları
0
mysql harici tecrübe edinemedim ama bu yazı yardımcı oldu.
 
Üst