Webmaster Forum Platformu

Webmaster Forumu

Webmaster tools, Google Webmaster, Adsense, SEO, Domain, Hosting Hakkında Bilgilere ulaşmak için forumumuza kaydolarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Kayıt Ol
Dark Web Haber Açıldı DarkWeb Haber Türkiye' nin en tarafsız Haber sitesi / Aynı zamanda Dünyanın en aktif WebMaster Forumu R10'u ziyaret ederek bu büyük toplulukta yer alabilirsiniz.

FTP Nedir? Nasıl Çalışır?

Katılım
11 Haz 2022
Mesajlar
14
Tepkime puanı
4
Puanları
0
FTP terimini daha önce duyduysanız veya FTP'nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek istiyorsanız, o zaman bu makaleyi okumalısınız.

Bugün bu yazıda size FTP'nin tarihçesi, avantajları, dezavantajları vb. hakkında eksiksiz bilgi vermeye çalışacağız. Bunu okuduktan sonra FTP ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara cevap alacağınızı umuyoruz.

FTP Nedir?

FTP'nin tam biçimi Dosya Aktarım Protokolüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, dosyaları bir bilgisayardan diğerine aktarmak için kullanılır.

FTP, iki sistem arasında dosya alışverişi için bazı kurallar belirleyen bir protokol türüdür.

FTP protokolü çok eski bir protokoldür ve bugün bile kullanılıyor buna rağmen FTP hakkında henüz bilgisi olmayan pek çok internet kullanıcısı olacak ama eğer bir web sitesi yapacaksanız o zaman sizin için çok faydalı olabilir. yararlı bir araç olmak.

Bir web geliştiricisi bir web sitesi oluşturduğunda, o web sitesinin dosyalarının sunucuya yüklenmesi gerekir ve bu amaçla sunucudaki büyük dosyaları karşıya yükleyebilen, indirebilen, yeniden adlandırabilen, silebilen, kopyalayabilen ve taşıyabilen FTP kullanılır.

FTP'nin Tarihçesi

FTP ilk olarak 1971 yılında MIT'de okurken Abhay Bhushan tarafından geliştirilmiştir.


Başlangıçta (Modern İnternet'in başlangıcından önce) ARPANET Ağ Kontrol Programı (NCP) üzerinde sunucular ve bilgisayarlar arasında güvenli dosya transferi yapmak için kullanılıyordu.

Daha sonra NCP yerine TCP/IP yani Modern İnternet kullanıldı. İnternette değişiklikler olduğu için FTP de güncellendi.

Bir zamanlar, bilgisayarda yüklü olan güvenlik duvarının FTP bağlantısında, hangi FTP'nin güvenlik duvarı dostu yapıldığı, bunun için pasif modun eklendiği sorunlar vardı.

Birçok değişiklikten sonra, güvenlik nedeniyle FTPS ve SFTP yapıldı, bu nedenle eskisinden daha güvenli hale geldi.

FTP Nasıl Kullanılır?

FTP aracılığıyla web sunucusuna dosya yüklemek için aşağıdaki üç yöntemi kullanabilirsiniz:

  1. Komut satırı FTP aracılığıyla: Komut satırını bir noktada kullanmış olmalısınız, Windows, Linux veya Mac OS olsun her işletim sistemi, siteye hangi FTP'nin bağlanabileceği FTP için bazı yerleşik komutlara sahiptir.
  2. Web Tarayıcıyı Kullanma: Doğrudan web tarayıcısını da kullanabilirsiniz, bunun için adres çubuğuna http:// yerine ftp:// yazmanız ve ayrıca url'ye kullanıcı adı ve şifre yazmanız gerekir. Tarayıcıdaki adres şöyle olacaktır: ftp://username: [email protected]/
  3. Grafik FTP İstemci Kullanımı: Bir uygulama türü olan ve arayüzü oldukça kullanıcı dostu ve kolay olan grafiksel FTP istemcisini de kullanabilirsiniz. Windows kullanıyorsanız FileZilla isimli uygulamayı internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz .

FTP Nasıl Çalışır?

Şimdi FTP protokolünün nasıl çalıştığını anlayalım. Bunun için öncelikle kullanıcının sisteminde FTP client kurulu olmalıdır, bunun dışında sunucu ile bağlantı kurmak için kullanıcı adı ve şifrenizin olması gerekmektedir.

FTP, dosyaları aktarmak için iki tür bağlantı kullanır:
  1. Kontrol Bağlantısı : Bağlantıyı açıp kapatmak ve sunucuya komut göndermek için kullanılır.
  2. Veri Bağlantısı : Bağlantı kurulduktan sonra dosya veri bağlantısı üzerinden istemci-sunucu arasında aktarılır.
Kontrol bağlantısı istemci tarafından 21 numaralı portta başlatılır, bağlantı kurulduğunda istemci tarafından komutlar gönderilir ve komuta göre sunucu 20 numaralı porttan veri bağlantısını başlatır ve dosyalar bu veri bağlantısı üzerinden aktarılır. FTP iki farklı modda çalışabilir:

  1. Aktif Mod
  2. Pasif mod
Aktif Mod:

  • Aktif modda, istemci FTP sunucusunun 21 numaralı bağlantı noktasına herhangi bir bağlantı noktası numarası (1023'ten büyük) kullanarak bağlanır, yani kontrol bağlantıyı açar.
  • Bundan sonra müşteri, veri bağlantısının kurulması gereken sunucunun port numarasını söyler.
  • İstemcinin bağlantı noktası numarasını aldıktan sonra, sunucu, bağlantı noktası 20'den istemcinin bağlantı noktası numarasına veri bağlantısını açar.
Pasif mod:

  • Pasif modda, istemci herhangi bir bağlantı noktası numarasından (1023'ten büyük) FTP sunucusunun 21 numaralı bağlantı noktasına komut bağlantısını açar.
  • FTP istemcisi, bu komut bağlantısı aracılığıyla sunucuya PASV komutunu gönderir.
  • FTP sunucusu, port numarasını aynı komut bağlantısıyla FTP istemcisine söyler.
  • FTP istemcisi adına, istemcinin port numarası ile sunucu tarafından belirtilen port numarası arasında bir veri bağlantısı açılır.

FTP ve HTTP Arasındaki Fark Nedir?

  • FTP üzerinden çift yönlü iletişim yapılabilir yani sunucudan istemci sistemine bir dosya kopyalayabilir veya taşıyabilir ve istemcinin bilgisayarından sunucuya bir dosya yükleyebiliriz.
  • HTTP , sunucudan müşterinin tarayıcısına metin, resim, video vb. görüntüleyen tek yönlü bir iletişim sistemi üzerinde çalışır.
  • FTP aracılığıyla kullanıcı sunucunun dizin yapısını görebilirken HTTP'de gizlenebilir.
  • FTP, büyük dosyaların aktarımı için daha iyiyken, küçük verileri aktarmak için HTTP kullanmak daha iyidir.
  • FTP'de, bir dosya sunucudan aktarılabilir ve müşterinin bilgisayarına otomatik olarak kaydedilebilir, ancak HTTP'de kullanıcının tarayıcısında görüntülenen içeriği kendisi kaydetmesi gerekir.
  • FTP, veri aktarımı için ikili kodlamayı kullanırken HTTP, MIME biçimini kullanır.

FTP'nin Faydaları Nelerdir?

  • FTP istemcisi ile birden fazla dosyaya ek olarak birden fazla dizini aktarabilirsiniz.
  • FTP'nin en büyük avantajı, dosyaları yüksek hızda aktarmasıdır.
  • Aktarım anında bağlantı kaybı olursa endişelenmenize gerek yok, daha sonra devam edebilirsiniz. İsterseniz aradaki aktarımı duraklatabilir ve daha sonra devam ettirebilirsiniz.
  • Ayrıca dosya veya dizin aktarımını da planlayabilirsiniz, yani işini sizin belirlediğiniz saatte otomatik olarak yapabilir.
  • Ayrıca FTP'de otomatik yedekleme özelliği de var ki bu harika bir şey.

FTP'nin Dezavantajları Nelerdir?

  • Tüm FTP sunucuları şifreleme olanağı sağlamaz ve verileri şifrelemeden aktarmak güvenli değildir.
  • Parolanız zayıfsa, bilgisayar korsanları kaba kuvvet saldırısı yoluyla farklı parola kombinasyonları oluşturarak parolanızı tahmin edebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst